Het brouwen


HOE WORDT OSWALDUS GEBROUWEN?


Het unieke brouwproces combineert subtiel de meest voortreffelijke mouten met de fijnste hoppen / hopbellen en kruiden, puur en zuiver. Onze OSWALDUS bieren worden ambachtelijk gebrouwen met absolute precisie. Vernieuwend maar met respect voor de Belgische biertraditie, met passie voor kwaliteit en 100% natuurlijk. Het resultaat zijn reuzelekkere bieren van hoge gisting met hergisting op de fles.


HET VERHAAL | 01.10.2021


DRAKENEITJES GEVONDEN BIJ HERAANLEG GROTE MARKT.

Op vrijdag 1 oktober 2021, 10 dagen voor het grote Tiense Feest op Kweikersdag 10 /10 werden bij opgravingen op de Grote Markt in Tienen vele 10-tallen speciale eitjes gevonden, mogelijk afkomstig van de Tiense drakenreus Oswaldus. De Getuigen van de Reuzen, experten ter zake, onderzochten de eitjes en bevestigen formeel dat het om eitjes van de drakenreus Oswaldus gaat.

Op 10 oktober 2015 trok de Tiense drakenreus Oswaldus voor het eerst door de Suikerstad tijdens de Kweikersparade. Van alle kanten werd hij bewonderd en toegejuicht door de Tienenaars. Het was liefde op het eerste gezicht tussen Tienen en Oswaldus. Oswaldus wist het direct: in deze sympathieke tintelende stad wou hij voor altijd blijven en hier een stevig nageslacht uitbouwen.

Vermoed wordt dat de drakenreus Oswaldus op zijn tocht doorheen de Suikerstad tienduizend eitjes verstopt heeft, met de hoop op vele nakomelingen. Eén eitje van deze reuzedraak – de grootste van Europa – is zo’n 21,2 cm groot en 5,63 cm in diameter, en weegt al gauw 330 g, tot 575 g inclusief de glazen schaal.

Normaal duurt het precies 5 jaar vooraleer de drakeneitjes uitkomen. Omwille van het anderhalvemeter-syndroom heeft het evenwel een jaar langer geduurd. Met blijdschap melden de fiere meter en peter dat vele Oswaldus-eitjes klaar zijn om uit te komen op Kweikersdag 10 / 10 vanaf 10u10.

Meter                  De stad Tienen | Burgemeester Katrien Partyka
Peter                   OpgewekTienen | Philippe Liesenborghs


Om te vermijden dat de Suikerstad overspoeld wordt door duizenden draken kunnen alle volwassen Tienenaars helpen zoeken naar de eitjes die reuzelekker zijn. De Getuigen van de Reuzen die de eitjes als eersten proefden zijn er dol op en noemen het drinken van een Oswaldus VII dan ook “een zoete zonde” voor de goede zaak. Je maakt veel kans om zelf Oswaldus-eitjes te vinden en te proeven in de Tiense cafés en restaurants.

De eitjes zijn gebrouwen door de drakenreus Oswaldus – 100% natuurlijk – en dragen het keurmerk “Oswaldus”.

Vanaf 10.10.2022 zijn er twee broertjes bijgekomen, Oswaldus IX en Oswaldus X.


OSWALDUS. Reuzelekker.